Предузеће „Сарајево-гас“ а.д. Источно Сарајево успјешно је завршио свој први пројекат гасификације. „Топлана- ИНС“ на реконструкцију је чекала скоро пола вијека. Захтјеван посао, да са мазута пређу на природни гас и тако становницима Источног Новог Сарајева обезбједе сигуран и еколошки прихватљивији енергент, успјешно су урадили запослени у „Сарајево-гасу“ Источно Сарајево.

“ „Топлана-ИНС“, послије 47 година реконструисана је и прикључена на природни гас што обиљежава почетак пројекта гасификације истока Републике Српске“ – изјавио је новинарима, након пуштања у рад котловнце, Недељко Елек, генерални директор „Сарајево-гаса“ а.д. Источно Сарајево.

Директор Елек је истакао да је веома задовољан што је ова компанија предводила тим који је реализовао реконструкцију и гасификацију котловнице топлане.

„Урадили смо то за 75 дана. Ово је само почетак гасификације истока Републике Српске. Заједно са ресорним министарством смо завршили пројекат гасификације општине Пале и изградњу магистралног гасовода према Јахорини“рекао је Елек.

Из властитих средстава инвестирано је и у највећу гасну станицу у овој регији на подручју општине Шековићи, тако да ће ту бити чвориште и одатле се креће са гасификацијом магистралним гасоводом Милићи-Шековићи-Власеница, крак према Хан Пијеску. Тренутно се ради на реализацији пројекта гасификације топлане у Вишеграду, каже генерални директор, што ће почети идуће године.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да је циљ да се овај исток обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда.

Након пуштања у рад реконструисане и гасификоване котловнице предузећа „Топлана-ИНС“, Додик је истакао да овај пројекат не би било могуће провести без одлуке Владе Републике Српске да компанију „Сарајево-гас“ Источно Сарајево откупи од акционара и да та фирма буде у стоодстотном власништву Српске, односно, државе.

Гасификовану Топлану у рад је пустио предсједник Републике Српске г. Милорад Додик, а присуствовао је и министар енергетике и рударства Републике Српске г. Петар Ђокић, замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ г. Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева г. Љубиша Ћосић, посланици Републике Српске и БиХ, начелници општина са истока Српске, као и директори јавних установа са подручја Источног Сарајева.

Изјаве погледајте у прилогу: