Генерални директор „Сарајево-гаса“ Источно Сарајево Недељко Елек потписао је Меморандум о сарадњи са деканима Машинског и Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милијом Краишником и Божидаром Поповићем.

Директор Елек изјавио је да у Републици Српској треба донијети лекс специјалис којим би сваком студенту машинског или електротехничког факултета након што заврши студије било гарантовано радно мјесто и почетна плата од 2.500 КМ у јавним предузећима. Према његовим ријечима, примања од 2.500 КМ требала би зауставити одлазак инжењера у иностранству.

Елек је подсјетио да је Влада Републике Српске одобрила „Сарајево-гасу“ 70 милиона КМ за гасификацију истока Српске, али да ће све то бити џаба ако не буду имали кадар да тај пројекат спроведу.

„Криво ми је што се друштво бави причом да немамо конобара и кувара, што јесте тачно, али немамо ни инжењера, доктора… Зато износим иницијативу, коју се надам да ће прихватити све колеге из јавних предузећа, да донесемо лекс специјалис“- нагласио је Елек.

Он је захвалио деканима ова два факултета на којима се школује кадар без којег привреда не може функционисати, нагласивши да им је потребно још више помагати, а студентима након свршених студија гарантовати добре плате и сигурно радно мјесто.

„Зато овај споразум подразумијева да сваки студент, чим заврши студије, иде на праксу у `Сарајево-гас`, а најбољима гарантујемо радно мјесто у нашем систему. Суштина је да тренутно са овим законом не можемо дати добру плату да га задржимо. Зашто би један инжењер радио у `Сарајево-гасу` за 1.200 КМ, када може као конобар на Јахорини зарадити 2.500 КМ“- указао је Елек.

Декан ЕТФ-а Божидар Поповић је рекао да је данашњи споразум, осим за Електротехнички факултет и његове студенте, прилика и за „Сарајево-гас“, јер су стечени услови да заједно отворе и апликације за пројекте, посебно из европских фондова, гдје увијек траже подршку из привреде.

Милија Краишник, декан Машинског факултета је изјавио да ће овим споразумом сарадња Машинског факултета и „Сарајево-гаса“ добити нову димензију.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да је овај споразум прави примјер како би требало да се ради.

Дипломирани студент Машинског факултета Марко Ромовић  добио је прилику да почне приправнички стаж да одрађује у „Сарајево-гасу“.

Изјаве погледајте у прилогу: