Пошто се у медијама данас појавила вијест да је у Федерацији БиХ дошло до поскупљења гаса за 3,9 одсто и да је за поскуљење крив наводни споразум између сарајевског „Енергоинвеста“ и „Сарајево-гаса“ из Источног Сарајева, овом приликом демантујемо.

Обавјештавамо јавност да „Сарајево-гас“ а.д. Источно Сарајево нема потписан нови Уговор са „Енергоинвестом“ д.д Сарајево и на исти се још чека од стране ФБиХ.

И поред договора два министра Републике Српске и Федерације БиХ Петра Ђокића и Ведрана Лакића, менаџмент сарајевског „Енергоинвеста“ већ двије седмице не потписује уговор који је упућен од стране „Сарајево-гаса“ а.д. Источно Сарајево, а који је везан за закључке са састанка.

„ Сарајевски „Енергоинвест“  упорно одбија да потпише уговор и тиме жели да изазове кризу и да грађане федералног Сарајева остави без гријања. Знајући да стварни шеф Бисере Хаџиаљевић није Влада ФБиХ, него другарица Себија Изетбеговић, савјетујем јој да је што прије позове, јер госпођа Изетбеговић већ одавно многима није доступна. Оно што би било коректно од стране сарајевског „Енергоинвеста“ и да то предузеће изађе јавно са процентима и колико ће цијена транспорта утицати на најављено повећање цијене. – изјавио је генерални директор „Сарајево-гаса“ а.д. Источно Сарајево г. Недељко Елек.

Подсјећамо јавност да је 12.01.2024.године одржан састанак у федерланом Министарству енергије, рударства и индустрије и постигнут је договор о новом трогодишњем уговору за транспорт гаса, по новој цијени, у износи 14,1 КМ за 1.000 метара кубних.

Састанаку који је одржан 12.01.2024. године су присуствовали директори два предузећа Недељко Елек, директор „Сарајево-гаса“ а.д. Источно Сарајево и Бисера Хаџиаљевић, директор „Енергоинвеста“ д.д. Сарајево, те ресорни министри из Владе ФБиХ и Владе Српске Ведран Лакић и Петар Ђокић.

На састанку је прихваћена цијена новог Уговор који је требао бити већ потписан и то на три године, с тим што ће нову цијену морати потврдити или Регулатор Републике Српске или Влада Републике Српске, у наредних шест мјесеци.

Претходни уговор између „Сарајево-гаса“ а.д. Источно Сарајево и „Енегоинвеста“ д.д. Сарајево је истекао 31.12.2023.године.